Sex, lies and videotapes

Majski dan 1994-te
2007/08/21,00:40

Danas je padala užasna kiša! Počelo je sve sasvim bezazleno...

Jutro je osvanulo sparno ali mirno. U Beogradu je bilo sve po starom. Ulice su već od ranih jutarnjih sati vrvele od ljudi. Zaposleni su šetali, nisu radili. Nisu imali šta da rade. Studenti su šetali, nisu učili. Nisu imali šta da uče. Penzioneri su sedeli na klupama u Tašmajdanskom parku. Tek za njih nije bilo ničega. Stari i već istrošeni trolejbusi su se valjali od Kalemegdana do Crvenog krsta. Bilo je puno ljudi u njima. Bili su nervozni i napeti. Pomislio sam da je sve ovo što se danas dešava već viđeno, deja vu.

Bilo je to proleće pre petnaest godna... Šetao sam Palićkom ulicom, koja je išla od centra grada pa sve do kraja, kraja…panonskog mora. Bilo je jako toplo. Uniforma mi je bila topla i rešio sam da podvrnem rukave kako bih se bar malo osvežio. Torba me je žuljala na ramenu i bila je jako teška. Na njoj je bio i katanac i metalna poluga.

- Unutra je vojna tajna - pomislih. Pa šta! I pištolj koji sam nosio na desnom kuku je počeo da mi smeta. Morao sam da obavim posao zbog kog sam bio poslat ali mi se nije radilo. Šetao sam ulicama i predivnim bulevarima. Subotica se kupla u toplom i radosnom majskom suncu.

 - Jako si lep, hoceš sa nama na piće - dobaciše dve devojke koje su prolazile pored mene. - Ih, mađarice! - pomislih - stalno su napaljene. Nasmejao sam im se i nastavio dalje.

Prolazio sam pored pekare. Jedna baka radila je u njoj. Poznavala me je. Sedam meseci sam kod nje kupovao pecivo skoro svako jutro. Na zidu iza nje visila je Titova slika. Bila je ponosna sto hrani 'vojsku i otadžbinu'. Bila mi je draga i simpatična. Na njenom licu se videlo da je imala jako težak život. Svaka bora na njenom licu pokazivala je patnju kroz koju je prošla. Svaka seda vlas me je upozoravala na njene godine i slabost od bolesti koja je bila sve jača. Iskoračio sam van, dok je ona nešto pričala na mađarskom. Kasnije sam shavtio da je ostalo jos 30 forinti kusura koje sam zaboravio na kasi.

Čizma me je stegla i mislio sam da će mi kapilari pući. Vena se na toploti raširila i počeo sam skoro da hramljem. Prošao sam pored velike crvene zgrade. Ekonomski fakultet. Bio sam oduševljen. Gomila mladog sveta je stajala u grupicama i razmenjivala papire i knjige. Neprimetno sam prošao dalje. Izvadio sam iz gorenjeg levog džepa svoje košulje paklicu Marlbora i zapalio cigaretu. Jak duvan mi je parao grlo, ali mi je prijalo.

Seo sam u caffe Art u centru grada i vesela Ana me je pozdravila. - Tašek, Mili, 'oćeš espresso sa šlagom i mineralnu sa gasom? - Znala je već napamet moju porudžbinu. Zamolio sam je da mi donese i dnevne novine. Otrčala je veselo za šank i vratila se sa jutarnjim izdanjem Magyar Szo. - Ana, bre, pa što me zezaš, znaš da nisam mađar - sada mi je ovo bilo već simpatično. Vratila se sa Politikom u ruci. Srknuo sam topli espresso i zapalio novu cigaretu. Povukao sam dim i smešeći joj se ispustio ga kroz usta. Sa druge strane ulice videh svog školskog druga Bojana, on je služio vojni rok u vojnom odseku Subotica. Primetio me je i stvorio se na metar od mene.

- Matori, otkud ti u gradu ovako rano? - Idem za Beograd, nosim im neku hitnu posiljku za Generalštab - odgovorih mu sada već polunervozno jer nisam hteo da napustim grad a i shvatio sam da kasnim na voz. -Ajde mi, majke ti, ponesi dve majce, poslaće mi ih majka, nemam više šta čisto da obučem od civilne garderobe. Odmahnuh rukom - Znam, trebaće ti kofer kad budeš napuštao vojsku.

U vozu mi se kondukter prijatno nasmešio i pozdravio me. I on me je znao. Putovao sam tri puta nedeljno na ovoj relaciji. - Opeta hitna pošta, jel? - upita sa smeškom na licu, iskreno i neiskvareno. - Ako ti kažem, morao bih da te ubijem, to je vojna tajna - odgovorih mu kroz šalu, koja je uvek usledila posle njegovog pitanja. Uzeo sam torbu i otišao u caffe kupe sa popijem nešto hladno. Zapalio sam cigaretu i srknuo malo od Fante. Pištolj mi se zakačio za stolicu i u afektu htedoh da ga tresnem o pod. Ali naravno, to nije priličilo.

Izasao sam na Beogradskoj stanici.

U Beogradu je bilo sve po starom. Ulice su već od ranih jutarnjih sati vrvele od ljudi. Zaposleni su šetali, nisu radili. Nisu imali šta da rade. Studenti su šetali, nisu učili. Nisu imali sta da uče. Penzioneri su sedeli na klupama svuda po gradu. Tek za njih nije bilo ničega. Stari već istrošeni tramvaji vukli su se sporo uz Nemanjinu ulicu.

Ušao sam u zgradu Generalštaba i najavio se pukovniku Popoviću. Otišao sam na XII sprat. Ušao sam u zadimljenu kancelariju. - Gospodine pukovniče, dozvolite da Vam predam hitnu pošiljku komadanta treće mehanizovane brigade iz Subotice! Pukovnik mi je prišao, otkopčao desno dugme na košulji i izvadio zapečaćenu kovertu. Otvorio je kovertu i izvadio mali ključ koji je stavio u katanac i otvorio torbu. Izvukao je veliku tamno žutu kovertu koja je bila zapečaćena crvenim voskom sa grbom vojske na sredini. - Desetaru, možeš da ideš, kući, u kasarnu, kako želiš, slobodan si 24 sata.

Dok sam izlazio iz kancelarije čuo sam pukovnika kako u telefonsku slusalicu viče: "Dajte uzbunu i mobilišite ceo region, agresor je opet počeo da pravi sranja!" - Oh, Bože - pomislih - opet će izbiti rat, i Bosna je došla na red…

Moj najdraži prijatelj me je čekao ispred zgrade u dogovoreno vreme...

Čestitamo!
2007/08/21,00:03
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na www.blog.rs i možete početi sa blogovanjem
«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu